Barbara

Een stukje wilgenbast, een plankje, een bolletje plastiek draad, geknipt uit een weggooizak, meer is er niet nodig voor een eerste opzet van het kapelletje voor Barbara.

IMG_6009L

Het beeldje moet wel vastgeschroefd kunnen worden anders blijft het natuurlijk buiten niet staan. Een ander plankje dus en het juiste gereedschap. Zal de wilgenschors niet barsten als ik er een schroef in draai?

IMG_6054L

Het lukt. Barbara staat er. Ondertussen zoek ik op internet naar haar en vind onder andere iets over haar (veronderstelde) afkomst, bekering en dood. Over hoe ze vaak afgebeeld wordt, met veer, kelk, zwaard, rode mantel,… Over de vele plaatsen waar ze als heilige vereerd wordt: Spanje, Bolivia, Venezuela en andere Latijns Amerikaanse landen, maar ook Syrië, Palestina, Libanon, ea. Op 4 december wordt daar het Eid-al Burbara feest gevierd, met verkleedpartijen voor de kinderen die langs de deuren gaan en een speciaal gerecht dat ik zeker eens zal klaarmaken.

Ineens heb ik zin om van de tekst van het mijnwerkerslied Santa Barbara bendita in houtskool uit te schrijven.

IMG_6152L

 


Eén reactie

  1. Zoals ik al aan telefoon zei herinner ik me dat Barbara hier in Vlaanderen of in België met een mijnwerkerslamp werd afgebeeld. Ik herinner me dus ook dat haar naamdag werd gevierd in december…..Ik heb dit dus uit mijn kindertijd, nu meer dan 60 jaar geleden waar in onze nonnenschool in Boom(!) blijkbaar veel aandacht aan die patroonheilige en de mijnwerkers werd besteed. Terwijl wij daar midden in de zwoegende steenbakkers zaten, die ook een zeer zwaar werk en leven hadden, met evenmin enig comfort of hygiëne op hun werkplaats…….Had dit te maken met het feit dat de (Limburgse) mijnwerkers zeer katholiek waren en de steenbakkers overwegend steenrood en socialistisch? Ik deel de fascinatie van Toos voor deze verhalen die zij nu uit het verleden kan opdiepen en aantoont hoe universeel die wereld van de mijnwerkers wel was. Ik kijk uit naar meer!


Reacties zijn gesloten.