Bib

In de bibliotheek van Halle vind ik een aantal interessante boeken, waaronder het boek ‘Wij zijn de fossemannen, anders niks!’ van Herman VanDoormael (1991, uitg.vzw De Mijnwerker, Galmaarden), met 40 getuigenissen van (toen) nog levende mijnwerkers. Indrukwekkende verhalen van mensen uit Oost-Vlaanderen en Pajottenland, die tussen 1918 en 1960 in de Waalse mijnen werkten. Vijf van hen waren afkomstig uit Vollezele. Ze vertellen waarom ze er gingen werken, welke arbeid ze de deden op dieptes tussen 500 en 1500 meter, maar ook over de chefs, de uren durende treinreis, de gevaren, de ongevallen, het stof dat in hun longen kwam en ook tussen hun middagboterham.

 

meunierL  IMG_6180L

Van Doormael wijdt ook een interessante passage aan het beeld van de mijnwerker in de kunst en illustreert zijn boek met reproducties van Meunier, Paulus en anderen. Frappant toch hoe de wijze van afbeelden altijd van een visie getuigd. Wat ziet/toont de maker van het schilderij, de tekening of de foto? Een slachtoffer van uitbuiting, die lijdt onder de verschrikkelijke werkomstandigheden, een heldhaftige sterke kerel die met zijn fysieke kracht de maatschappij schraagt, een opstandige revolutionair, die op de baricaden springt, of wordt het nederige mijnwerkersbestaan afgeschildert in een sfeer van romantiek?

En ik, wat doe ik ermee? Waarom verdiep ik mij hierin en op welke manier beeld ik het uit?

Bovenstaande tekening (64x45cm) maakte ik naar een schets van Meunier, opgenomen in het boek ‘Wij zijn de fossemannen, anders niks!’, waaruit ook het volgende fragment (blz62):

“Tussen de boterhammen: geen vlees, hè! Want beneden, in de put, was er gas, en daardoor zou het vlees rap slecht geworden zijn, en door de warmte ook. Want het was daar heel warm. Er werkten er veel zonder onderlijfje of iets, alleen met een broek. En op sommige plaatsen stond er water, dan waren wij nat! Ge kunt u niet laten drogen, absoluut niet, ge moest gij verder werken. Smout, anders niets, geen vlees, geen kaas.”

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s