Link

blegny5Lc

Gisteren de mijn van Blegny bezocht en afgedaald tot min 60 meter. Veel geleerd over dit oerzware werk en eindelijk begrepen hoe het er diep onder de grond aan toe ging. Ook de hellende nauwe kolenaders van soms maar 45 cm hoog gezien, waar de kolen liggend uit losgekapt moesten worden, nadat de steenkappers en dynamiteurs de toegang erheen hadden verschaft. Gids Jan van Bogget, die zelf vanaf 1974 in de mijn van Eisden werkte legde alles heel duidelijk uit. Verschillende keren stond hij stil bij de geschiedenis van de migratie en de bijdrage van ‘de vreemdelingen’, eens de Belgen voor ander werk konden kiezen. Heel tof. Jan houdt een website bij over de Belgische mijnen, zie koolmijnen.be

De mijnwerkers liepen door galerijen naar hun werkplek in één van de kolenaders. Daar aangekomen hingen zij er hun werkkleren op, want door de hoge temperatuur en het vochtgehalte zouden die toch meteen kletsnat zijn. Ook de middagboterham  werd best aan een touwtje opgehangen, anders waren veel kans de muizen er mee weg.

blegny1L

“Ge mocht tussen uw boterhammen leggen wat ge wilde, als ge ze moest opeten zat er toch stof tussen! Alles was zwart. Iedereen nam smout op de boterham, dat was’t goedkoopste. Vlees, dat was niet al te proper, dat was te rap aangeslagen. Ons boterhammen hingen wij aan een haak, in een zakje, een musette, maar op het laatst moesten we ze in een ijzeren doos steken, want tegen dat we gingen eten, hadden de ratten al gedaan met eten. In bois-du Luc was’t zo erg niet, maar in Monceau-Fontaine! Oeioeioei! Ratten, zo groot! Formidabel, dat had ik nog nooit gezien, dat was wreed. Die kwamen daar beneden met het houtwerk. Maar wij lieten ze gerust, ge had daar de tijd niet voor”.

“Een beetje stof op de schup, broek af, … en ge zat daar heel de dag met de goeie reuk. ’t Was onmenselijk”.

Marcel Soen, Vollezele, mijwerker van 1938 tot 1956. (Blz. 165/166 uit: Wij zijn de fossemannen, anders niks. Mijnwerkers getuigen. Herman Vandormael. Galmaarden, Vzw De Mijnwerker, 1991).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s