do, undo, redo

IMG_7622L

Net als met mijn schilderwerk, is het ook hier ‘do, undo, redo…’ Oude plastic breiwerken uittrekken om er daarna opnieuw mee te breien. Het is wel een rotwerk, want de draad breekt gemakkelijk. Bij de zakjes die als vulling hebben gediend zijn er ook die aan het verpulveren zijn en zo laten zien dat plastic niet echt vergaat maar alleen in steeds kleineren stukjes uiteen valt.

IMG_7576L

‘De deeltjes blijven’… Een simpel en tegelijk veelzeggend zinnetje uit een tekst van Greenpeace over het ‘vijfde continent’; de enorme plastiek eilanden in de oceanen, gebruikt in de tentoonstelling van artPLASTIEKfabrique in Elsene in 2009.

 

 

IMG_7609L  IMG_7620L

Het project wordt dus ook een tochtje ‘down memory-lane’ waarbij ik heel wat restanten van straatbreisels uit de periode Tricot Trottoir tegenkom, zoals het onvoltooide breiwerk van één van de hongerstaaksters voor regularisatie in de Begijnhofkerk in Brussel (2009). Of ‘Lapinou’, die deeluitmaakte van het troepje konijntjes dat we op het Stephanieplein rond de paaltjes installeerden. Sterk beschadigd, zoals veel van de straatbreiwerken, als ze al niet verwijderd werden door orde- of andere diensten.